Vi hade en dröm…

Vi hade en dröm...

Vi startade vår odling våren 2009 med att plantera 250 träd…

Den gamla åkern var en vinodling som legat i träda men var till salu. Vi började bearbeta jorden så att det gick att plantera. Vi valde sorten Lucques som anses vara den bästa delikatessoliven. Efter kontakt med traktens välkända olivkooperativ köpte vi plantor som var cirka 60 cm höga. Sommaren 2011 var de cirka 150 cm höga och flera träd började ge oliver. Hösten 2012 fick vi den första riktiga skörden att lämna in till vårt kooperativ för inläggning. Vilken känsla!

Klimatet är varmt och mycket torrt i Languedoc i södra Frankrike och därför har vi dropp-bevattning som ger varje träd cirka 30 liter vatten 2 ggr/vecka. Träden växer i rader med sex meter mellan raderna och sex meter mellan varje planta. Mellan raderna kör vi med vår lilla Ferguson-traktor och klipper gräset. Man skördar i slutet av september och den varar i cirka 2-3 veckor. Alla oliver plockas för hand i små plastbackar med cirka 18 kg i varje. De lämnas varje kväll till kooperativet för sortering och tvättning innan de läggs in i salt och vatten i 200-liters tunnor. Här ligger de cirka tre veckor innan de är klara att äta. Sedan packas de i glasburkar och pastöriseras (upphettas några sekunder till 80 grader).

Olivsorten Lucques

Oliverna är prisbelönta av franska LivsmedelsverketLucques (uttalas ”Lyck”) odlas i Languedoc i södra Frankrike. Det är en grön delikatessoliv som är mycket uppskattad av olivkännare. Den har både vunnit silver- och guldmedalj av franska jordbruksdepartementet. Läs mer om Lucques på sv.wikipedia.org/wiki/Lucques

Joël Robuchon, fransk stjärnkock och flerfaldig Guide Michelin-medaljör som idag driver restauranger i flera världsdelar har sagt:

”Lucque är olivernas Rolls Royce, som en grön diamant, den bästa av de bästa!”

Planta efter planta, rad efter rad (att rensa ogräs i…)
Clary harvar olivåkern med Ferguson-traktorn
Äntligen skördetid.
Äntligen skördetid.

Lucques

Prova bara en, och du kommer att bli en Lucque Lover

Kontakta Clary Sollerhed
0704-83 53 44
clary@sollerhed.se

Sollerhed - Oléiculteur de Siran